אסימפטוטה עם פרמטרים

בדפים קודמים למדנו למצוא אסימפטוטה אנכית ואסימפטוטה אופקית.

בדף זה נלמד לפתור שאלות על אסימפטוטות עם פרמטרים.

1.אסימפטוטה אנכית ופרמטרים

הודעה זו מסתירה תוכן המיועד למנויים בלבד.
לחצו כאן כדי לבחור את המנוי המתאים לכם.

יש שני סוגים של שאלות:

1.שאלות שבהם מבקשים להביע באמצעות הפרמטר את האסימפטוטה האנכית.

בשאלות אלו צריך למצוא בעזרת הפרמטר מתי המכנה שווה ל 0.

בשאלות אלו נתייחס לפרמטר a כמספר והבעה יכולה להיות משהו כמו:

x = 2a – 1

(דוגמאות 1,2 בחלק זה).

2.שאלות בהן צריך למצוא את הפרמטר a.

בשאלות הללו יתנו לנו את ערך  x שיוצר אסימפטוטה.

בפונקציה רציונלית ערך זה מאפס את המכנה.

מכך נוכל לבנות משוואה שבעזרתה נמצא את הפרמטר.

(דוגמאות 3,4 בחלק זה).

דוגמה 1 (להביע את האסימפטוטה באמצעות הפרמטר)

מצאו את האסימפטוטות האנכיות. הביעו באמצעות a במידת הצורך.

פתרון התרגיל

האסימפטוטות האנכיות מתקבלות כאשר המכנה שווה ל 0.

נפתור את המשוואה המתאימה:

x² + ax  = 0

x(x + a) = 0

הפתרונות

x = 0  או   x = -a.

בדיקה שאלו אכן אסימפטוטות

כאשר נציב את x = 0  או   x = -a במונה הפונקציה המונה לא יתאפס.

לכן אלו שתי האסימפטוטות האנכיות של הפונקציה.

סרטון הסבר

דוגמה 2 (להביע באמצעות a את האסימפטוטה)

מצאו את האסימפטוטות האנכיות. הביעו באמצעות a במידת הצורך.

פתרון התרגיל

האסימפטוטות מתקבלות כאשר המכנה שווה 0.

על מנת מנת למצוא מתי המכנה שווה 0 נשתמש בנוסחת הכפל המקוצר.
a² – b² = (a – b) (a + b)

נשווה את המכנה ל 0
4x² – 9a² = 0
(2x – 3a ) * (2x + 3a ) = 0

הפתרונות הם
2x – 3a = 0
2x = 3a
x = 1.5a

או
2x + 3a = 0
2x = -3a
x = -1.5a

על מנת להבדיל בין אסימפטוטה אנכית לבין “חור” נבדוק אם הפתרונות הללו מאפסים את המונה של הפונקציה.

הפתרונות הללו לא מאפסים את המונה.

לכן:
x = 1.5a ,  x = -1.5a
הם אסימפטוטת אנכיות של הפונקציה.

דוגמה 3 (למצוא את הפרמטר)
לפונקציה הבאה יש אסימפטוטה אנכית ב x = 2.

  1. מצאו את a.
  2. מצאו אסימפטוטה אנכית נוספת של הפונקציה.
פתרון התרגיל

לפונקציה יש אסימפטוטה אנכית ב x = 2.

אסימפטוטה אנכית בפונקציה רציונלית (וגם בפונקציית שורש) יכולה להתקבל רק כאשר המכנה שווה ל 0.
כי רק כאשר המכנה שואף ל – 0 עבור ערך x שהוא מספר הפונקציה כולה יכולה לשאוף לאינסוף או מינוס אינסוף עבור x שואף למספר.

לכן המכנה צריך להתאפס כאשר נציב בו x = 2.

נציב:
x² + ax + 8 = 0
2² + 2a + 8 = 0
2a  = -12
a = -6

תשובה: a = – 6.

סעיף ב: מציאת אסימפטוטה נוספת

אחרי שמצאנו a = -6 הפונקציה נראית כך:

נבדוק מתי המכנה מתאפס.

x² – 6x + 8 = 0
x² -2x – 4x + 8 = 0
x(x – 2) – 4(x – 2) = 0
x – 2) (x – 4) = 0)

x = 2  או  x = 4

x = 2 היה נתון כאסימפטוטה.
x = 4 זו האסימפטוטה הנוספת.

סרטון הסבר

דוגמה 4 (למצוא שני פרמטרים)

לפונקציה הבאה יש אסימפטוטות אנכיות כאשר x = -3  ו  x = 4.
מצאו את b,c.

פתרון התרגיל

x = -3  ו  x = 4 הם אסימפטוטת אנכיות ולכן מאפסים את המכנה.

נציב x = -3 במכנה

x² + bx + c = 0
(-3)²  -3b + c = 0
9 – 3b + c = 0

נציב x = 4 במכנה

x² + bx + c = 0
4² + 4b + c = 0

קיבלנו שתי משוואות עם שני נעלמים וכך נוכל למצוא את הפרמטרים.

2.אסימפטוטה אופקית ופרמטרים

הודעה זו מסתירה תוכן המיועד למנויים בלבד.
לחצו כאן כדי לבחור את המנוי המתאים לכם.

דוגמה 1: הביעו באמצעות a את האסימפטוטה האופקית

הביעו באמצעות a את האסימפטוטה האופקית בפונקציה הבאה:

פתרון התרגיל

ב x שואף לאינסוף:
ax3 היא החזקה הגדולה במונה.
6x4– היא החזקה הגדולה במכנה.

לכן:

האסימפטוטה האופקית היא:

סרטון הסבר

דוגמה 2: מצאו את a

מצאו את a אם ידוע כי הישר y = 4 הוא אסימפטוטה אופקית של הפונקציה:

פתרון התרגיל

ב x שואף לאינסוף:
12x6– היא החזקה הגדולה במונה.
ax6 היא החזקה הגדולה במכנה.

לכן:

האסימפטוטה האופקית היא:

כמו כן האסימפטוטה האופקית היא y = 4.

לכן נוכל לבנות את המשוואה:

4a = -12
a = -3

תשובה: a = -3.

הודעה זו מסתירה תוכן המיועד למנויים בלבד.
לחצו כאן כדי לבחור את המנוי המתאים לכם.

עוד באתר:

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *